Sleva 10 % pro registrované zákazníky na vybrané zboží.
Registrace ZDE

Jak vybrat autosedačku?

Joie_Every_Stage_Review_Header

 

 

Jak vybrat autosedačku?

Autosedačka patří mezi nutnou výbavu všech miminek, která dostává uplatnění už při cestě z porodnice. Je ale zároveň povinná, dokud dítě nedosáhne výšky 150 cm a váhy 36 kg. S přibývajícím věkem je potřeba sedačku obměnit, a to minimálně jednou či dvakrát. 

Výběr autosedačky je důležitým rozhodnutím. Přečtěte si naše tipy, jak se rozhodnout pro tu správnou, která vám bude nejlépe vyhovovat a bude pro vaše dítě, co nejbezpečnější!

 
 
    11

Hmotnost: 0-13 kg

Věk: Od narození do 12 měsíců

I-Size norma (0-75/76/85 cm)

    22

Hmotnost: (6/8)-18 kg

Věk: 6 měsíců - 4 let

I-Size norma (61-105 cm)

    22

Hmotnost: 9-18 kg

Věk: 1-4 let

 

    33

Hmotnost: 9-36 kg

Věk: 1-12 let



    44

Kategorie II

Hmotnost: 15-36 kg

Věk: 3-12 let

I-Size (100-150 cm)

 
 

I-Size norma

I-Size je nová norma platící od roku 2013, která slouží ke zvýšení bezpečnosti dětí v autosedačkách během jízdy. Tato norma prodloužila dobu, kdy dítě má cestovat  v poloze proti směru jízdy a kdy je nutné používat systém ISOFIX povinně pro sedačky do 15 měsíců. I-Size norma má přispívat k větší ochraně v případě čelního a  bočního nárazu a také k lepší ochraně hlavy a krční páteře dítěte. Systém ISOFIX je vyžadován z důvodu snížení rizika chybné instalace autosedačky. Podle normy I-Size  se navíc nově autosedačky rozdělují podle výšky dítěte, nikoliv podle váhy, jako tomu bylo doposud. 

Autosedačky pro nejmenší děti (kategorie 0 a kategorie 0+) jsou vždy instalovány proti směru jízdy z důvodu co největšího zabezpečení dětské páteře. Pro větší bezpečnost doporučujeme k sedačce nakoupit i ISOFIX základnu, která se zakotví v autě a zůstává  v interiéru vozidla. Autosedačka kategorie 0+ jde vyjmout i s dítětem, aby bylo usnadněno přenášení. Někdy je také možné připevnit tuto autosedačku na podvozek kočárku.

Základnu ISOFIX je nutné koupit samostatně, pokud ji ale nemáte, lze sedačku upevnit jen přes pásy. Před nákupem ISOFIXu si ověřte, že máte v autě klipsy, ke kterým půjde základna pro sedačku připojit. Pokud připojíte sedačku k této fixované základně, máte jistotu, že v případě nárazu nebude muset vaše dítě čelit kromě vlastní váhy také váze sedačky. Ta totiž zůstává pevně přikotvená.

Sedačky kategorie I, kategorie I+ a kategorie II jsou instalovány ve směru jízdy. 

Samozřejmě není nutné, abyste pořizovali pět autosedaček. Naprosto dostačující jsou tři, možné je ovšem pořídit i pouze dvě. Při výběru tří sedaček bývá nejčastější kombinací – první z kategorie 0 a kategorie 0+, druhá z kategorie I a třetí z kategorie I+/II. Pokud se rozhodnete pro dvě, je žádoucí, aby první byla z kategorie 0/0+/I a druhá z kategorie I+/II, alternativou je první z kategorie 0/0+ a druhá z kategorie I/I+/II. V případě, že chceme, aby autosedačka vyhovovala dítěti delší dobu, je dobré vybrat tu, která nabízí možnost nastavení výšky opěrky hlavy. 

Mějte na paměti: Dítě by se nikdy nemělo přesazovat do větší autosedačky příliš brzy. Správný čas poznáme podle toho, že dítě hlavou převyšuje horní okraj autosedačky.

Jak vybrat, co nejbezpečnější autosedačku

Důležitým kritériem při výběru sedačky je samozřejmě bezpečnost. Většina dnešních autosedaček splňuje bezpečnostní standard UN R44/04. Norma UN R129/02 (I-Size) se dá považovat za nadstandard a nabízí prvky, které mohou výrazně zvýšit bezpečnost i pohodlí vašeho dítěte. To, jestli autosedačka opravdu splňuje bezpečnostní standard, zjistíte pomocí přítomnosti oranžového štítku na zadní straně skeletu autosedačky

Obecně platí, že nejbezpečnější sedačka je ta, která: 1) Správně sedí vašemu dítěti (to znamená, že je to správná velikost pro věk, výšku a váhu vašeho dítěte), 2) Sedí do vašeho vozidla a může být do něj tedy pokaždé správně vložena. 

Bezpečnostní prvky, kterým byste měli věnovat pozornost při výběru sedačky:

- pětibodový postroj – Je tvořen dvěma popruhy přes ramena, dvěma popruhy okolo pasu a jedním mezi nohama, které jsou spojeny uprostřed přezkou. Sedačky s tímto postrojem jsou bezpečnější, neboť při nárazu rozloží jeho sílu do více oblastí těla. Pomáhá také vaše dítě udržovat na místě a zabraňuje mu, aby se dostalo do nebezpečné polohy.

- snadné nastavení postroje – Aby postroj správně vykonával svou práci, musí být správně nastaven. Výhodou je v tomto ohledu autosedačka se snadným nastavováním. Ideální je když se dají ramenní popruhy přesunovat nahoru a dolů, aniž by se musely manuálně posouvat.

- vyšší váhový limit pro autosedačky instalované proti směru jízdy – Takto instalovaná sedačka je totiž pro vaše dítě bezpečnější. Pokud chcete, aby vaše dítě mohlo využívat tento typ sedačky po, co nejdelší dobu, vyberte tu, která má vyšší váhový limit.

- ochrana proti bočnímu nárazu – Důležité je také dbát na to, zda autosedačka dokáže chránit při bočním nárazu. 

Pokud si chcete být bezpečností autosedačky jisti, podívejte se na testy ADAC. V České republice provádí bezpečnostní testy autosedaček dTest. 

Důležité je také dbát na správné umístění sedačky v autě. Platí totiž, že ne všechny sedačky sedí do všech aut. Pokud máte menší auto, neměli byste si kupovat sedačku s velkou ISOFIX základnou. Pokud si nejste jisti, jestli se do vašeho auta vejde, přeměřte a porovnejte velikosti ISOFIX základny autosedačky a zadního sedadla vašeho auta, jestli máte možnost, vyzkoušejte si cvičně nainstalovat autosedačku přímo ve vašem autě. 

Kotvící systém ISOFIX

ISOFIX je bezpečný kotvící systém, který je založený na instalování autosedačky k jistícím bodům auta, aniž by přitom využíval bezpečnostní pásy. Jeho bezpečnost spočívá v tom, že neumožňuje, abyste autosedačku ukotvili špatně.

Sedačky, které systém ISOFIX nemají, bývají levnější a přidělávají se pomocí klasických bezpečnostních pásů. Je u nich ale riziko nesprávného ukotvení. 

K autosedačkám kategorie 0/0+ jenž systém ISOFIX nemají, je ale možné si dokoupit ISOFIX základnu, díky, které můžete systém ISOFIX použít. Je ovšem nutné si předem ověřit, zda je systém kompatibilní s vaším autem.

Výhodné jsou v tomto ohledu autosedačky i-Size, protože všechny poskytují systém ISOFIX, který je kompatibilní se všemi novějšími auty.

Ceny autosedaček

Cena nejlevnějších autosedaček se pohybuje okolo 2000 Kč. S rostoucí cenou pak roste standard bezpečí i pohodlí. Nejmodernější a uživatelsky přívětivější sedačky se pak mohou vyšplhat i nad 7 tisíc. Výhodou je většinou jejich flexibilita, která zaručuje, že autosedačku můžete pohodlně využívat několik let.

Je na vás kolik se rozhodnete do autosedačky investovat. Platí ovšem, že čím dražší autosedačka, tím větší bezpečí pro vaše dítě. Rozhodně nedoporučujeme kupovat autosedačky z druhé ruky, u kterých si nemůžeme být jisti jejím stavem a bezpečností. Nemůžeme si totiž být například jisti, zda nedošlo k autonehodě a vnitřnímu poškození na konstrukci sedačky, které nemusí být na první pohled vidět. I v tomto případě totiž ztrácí autosedačka svůj bezpečnostní účel. 

Co byste měli k autosedačce dokoupit?

K autosedačkám si můžete dokoupit i spoustu užitečného příslušenství. Díky zpětným zrcátkům můžete během cesty kontrolovat, zda je dítě v pořádku. Velmi praktický je také organizér, do kterého můžete uspořádat hračky i cokoliv dalšího, abyste měli v autě pořádek. Udržet vaše auto ve skvělém stavu pomůže také ochrana sedačky auta, kterou vložíte pod autosedačku a vždy ji můžete snadno vyklepat či vyprat. K pohodlí vašeho dítěte pak slouží například clona proti slunečnímu záření nebo měkké podložky, které zajistí, že se vaše dítě bude cítit příjemně i během delších cest.

 
Potahy
Hračky
Fusaky
Příslušenství k autosedačkám

Doporučení Huberta, majitele obchodu

 

Kategorie 0

BeSafe iZi Go X1

Oproti 3-bodovému upoutání podobných autosedaček ve své třídě, iZi Go X1 disponuje vnitřním 5-bodovým upoutáním pro maximální bezpečí vašeho dítěte. Za vysoký hodnotící atest, příznivou cena a maximální komfort si vysloužila iZi Go X1 mé doporučení jako ideální protisměrná autosedačkou pro novorozence.


     

Kategorie 0+

BeSafe iZi Modular X1 i-Size

Ideální pokračovací autosedačka je z mého pohledu iZi Modular X1 i-Size. Poté co vám miminko vyroste z takzvaného vajíčka (Kategorie 0) je dobré miminko přesunou znovu do protisměrné autosedačky, kde lze miminku napolohovat téměř do stejné polohy jako u autosedačky vajíčka. Miminko bude ve větší autosedačce a bude mít celkově větší prostor a také pohodlí. Orientace v protisměru jízdy zaručí větší bezpečí při nárazu.


     

Kategorie I

BeSafe iZi Comfort X3

V kategorii I je dle mého názoru velmi kvalitní volba autosedačka IZi Comfort X3. Mé doporučení si získala z několika důvodů. Velmi přívětivá cena s ohledem na atest. Je to jedna z mála autosedaček, které má při poutání pásem automobilu na sobě upoutávací prvky jak ve spodní části autosedačky tak i ve vrchní části autosedačky. Tyto prvky nazývám pětibodové upoutání. Po připoutání drží jako přibitá což je hlavní důvodu proč tuto autose. rtest test


     

Kategorie I+

Klippan Triofix Comfort

Výhoda Triofixu Comort je, že lze v této váhové kategorii poutat po i proti směru jízdy. Autosedačka je prostorná, vhodná i pro robustnější děti. V této autosedačce může být dítě připoutané v protisměru až do cca 25kg. Sedačka má kovovou konstrukci s vyztuženými plasty oproti ostatním. Výrobce uvádí 10 let životnosti
     

Kategorie II

BeSafe iZi Flex FIX i-Size

Tato autosedačka má pohodlný, dlouhý a dobře tvarovaný podsedák. Vaše dítě bude vždy sedět na celé ploše. Nebude se tak stávat, že dítě sedí spíše na přední části podsedáku. Další výhodou je možnost sejmou boky autosedačky. To ocení především rodiče, kteří mají 3 autosedačky v autě. Skelet autosedačky je velmi pevný i přesto, že se dá sedačka rozebrat podle vašich potřeb a místa v autě.

 

 

 

1. banner do kategorie otočné autosedačky2. banner do kategorie kočárky od narození 3. banner do kategorie sportovní kočárky4. banner do kategorie autosedačky mimi5. banner do kategorie sport6. banner do kategorie hračky7. banner do kategorie kočárky pro panenky8. banner do kategorie značky

 

 

×

Splátková kalkulačka ESSOX