Kozí

Kozí mléko je svým složením blíž mateřskému mléku než mléko kravské a oproti němu obsahuje i větší množství některých živin. Lidský trávicí trakt si s ním poradí snadněji než s kravským, protože obsahuje minimum (obvykle jen stopové množství) bílkoviny A1 β-kasein, která může u některých jedinců vyvolávat zánětlivou odezvu trávicího traktu.

Kozí mléko v žaludku vytváří jemnější hmotu, kterou snadněji zpracovávají bříška dětí citlivých na křeče a nadýmání. Jednou ze základních složek každého mléka je tuk, který se v něm vyskytuje v podobě drobných kuliček obalených lipo-proteinovou membránou. U kozího mléka jsou tukové kuličky oproti kravskému mléku menší, což je další důvod, proč jej lépe tráví. Nespornou výhodou kozího mléka je i to, že ve srovnání s kravským obsahuje víc prebiotických oligosacharidů a také HMO (Human Milk Oligosaccharides), což jsou oligosacharidy mateřského mléka.

Základ mléka Kendamil Kozí tvoří kozí A2 mléko s převahou A2 β-kaseinu, který je pro člověka stravitelnější než běžnější A1 β-kasein obsažený v naprosté většině kravských mlék.